Leon van der Zanden speelt Het Geweten

07-08-21

Helmond is en blijft de plek waar hij werd geboren en opgroeide, dus als hij iets voor onze stad kan doen, doet hij dat graag. Zeker als het om theater gaat en helemaal als hij mag improviseren. “Bij Waskracht komt dit allemaal samen. Ik speel Het Geweten en weet precies wat de circusbewoners denken en voelen maar niet uitspreken. Daar neem ik het publiek in mee. Het publiek weet dus veel meer dan de circusbewoners zelf laten zien.”


Wat vind je zo leuk aan improviseren?

“Improviseren, dat is voor mij wat het leven is. Het gaat over reageren in het hier en nu, over alert aanwezig zijn bij mensen en gebeurtenissen. Dat lukt je niet als je voor alles plannen maakt. Dan ben je steeds druk bezig in de bubbel van die plannen. Er zijn zoveel krachten waar je geen invloed op hebt, bijvoorbeeld als iemand ziek wordt of een andere weg kiest dan jij bedacht hebt. Reageren in het hier en nu is ook precies de rol van Het Geweten in de voorstelling van Waskracht. Wakker en alert inspelen op wat er op dat moment gebeurt, bij de spelers én bij het publiek. Dat vind ik het leukste wat er is. Improviseren zorgt ook altijd voor verrassingen.”


Wat spreekt je aan in Waskracht?

“Wat ik heel leuk vind is dat de voorstelling over een circus gaat. Niet over de voorstelling zelf maar over wat zich allemaal achter de schermen afspeelt. Dit circus is een familie en, zoals in veel families, is hier ook van alles aan de hand. Het is heerlijk om daar een voorstelling over te maken. Wat me ook aanspreekt is dat Waskracht de wijken en bewoners met elkaar wil verbinden. Die verbindende rol heb ik als Geweten ook. Dat vind ik een eervolle taak.


Wat zou je tegen de inwoners van Helmond willen zeggen?

“Ik hoop dat heel veel mensen komen kijken en elkaar op straat gaan ontmoeten rondom de bonte Waskrachtkaravaan en de voorstelling. Dus: Komt dat zien! Komt dat zien!, inwoners van Helmond.”


Kijk hier wanneer de Waskracht-karavaan bij jou in de buurt is.

Waskracht_Geweten 20200914_workshops_sasschilten31web.jpg