Regisseur Anneke Schröder over Waskracht

07-08-21

De oprechtheid van de spelers moet voelbaar zijn

Regisseur Anneke Schröder weet goed wat ze wil bereiken met de theatervoorstelling van Waskracht. De inwoners van Helmond een inkijkje geven in elkaars leven en belevingswereld. “Cultuur, zoals theater, is voor mij niets elitairs. Het is een manier om verbinding te leggen met de ander. Als we elkaar beter kennen en begrijpen, kunnen we beter samenleven. En we zijn wel toe aan wat lol en gezelligheid. Met Waskracht brengen we in de weekenden van september een feestje naar de wijken van Helmond, 23 keer!”


De kracht van Helmond
De voorstelling van Waskracht is door alle coronamaatregelen al een paar keer van gedaante veranderd. “Dat was best pittig, maar nu groeien we met elkaar toe naar een pakkende voorstelling met liefde en gedoe waar mensen zich zeker in gaan herkennen. Waskracht gaat over de Kracht van Helmond. Het stuk speelt zich af in een circus, achter de pluche gordijnen, zoals er ook vanalles gebeurt achter de Helmondse voordeuren. De oprechtheid van de spelers moet voelbaar zijn bij het publiek. Geen afstand, gewoon er middenin.”


Nieuwe herinneringen
“We trekken met dit verhaal van wijk naar wijk en brengen mensen op straat bij elkaar. Zo maken we samen nieuwe, gedeelde herinneringen. Dat mensen elkaar later weer tegenkomen en zeggen: ‘Witte gij nog dè Waskracht bij ons op de stoep stond, wan skôn kabaal!’. Of gewoon op zijn Hollands: Waskracht was echt een leuk spektakel! Als we dat samen bereiken, ben ik dik tevreden. Dan hebben Helmonders weer een nieuw evenement om trots op te zijn.”

BeFunky-photo.jpg